Voor velen is de bonte avond hét hoogtepunt van het weekendje weg, maar hoe organiseer je dit? In dit artikel leggen we je uit wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een bonte avond.
Een bonte avond wordt vaak georganiseerd aan het einde van een weekendje weg met een grote groep kinderen. Iedereen bereid een act voor – zingen, dansen, toneelspelen, grappen maken, goochelen - alle soort acts zijn geschikt voor een bonte avond. Alle acts worden aan elkaar gepraat door een spelleider die er een echte show van maakt.
Op een bonte avond draait het natuurlijk allemaal om de verschillende acts. Zorg ervoor dat er van tevoren aan alle deelnemers wordt gecommuniceerd wat de richtlijnen zijn voor de act.
Spreek bijvoorbeeld af hoelang iedere act ongeveer mag duren. Hierbij is het goed om te kijken naar het aantal deelnemers. Voor kinderen is het af en toe moeilijk om hun aandacht erbij te houden, daarom raden wij aan om de act wat korter te houden als er veel deelnemers zijn.
Bonte avond, de woorden zeggen het zelf al. Een avond waarop de bloemetjes worden buitengezet en het bont gemaakt wordt. Hierbij kunnen de kinderen hun creativiteit niet alleen kwijt in hun act, maar ook in hun kleding wat bont mag zijn in alle kleuren van de regenboog. Een bonte avond wordt soms ook wel een open podium genoemd.
Om een succesvolle bonte avond te organiseren, heb je niet veel nodig. Zet iedereen in een theater opstelling op stoelen en zorg ervoor dat de komende drie acts alvast klaar staan. Iedereen bereid zijn eigen act voor en als spelleider hoef jij er alleen maar voor te zorgen dat iedere act aan elkaar gepraat wordt.
Om de aandacht erbij te houden van de kinderen kun je de acts afwisselen met spellen. Zo krijgt iedereen weer een energieboost en houd je de bonte avond interessant. Hieronder lichten we enkele ideeën toe voor de bonte avond.
Om de bonte avond nog leuker te maken, kun je een thema koppelen aan de avond waarop alle acts afgestemd worden.
Als je bijvoorbeeld kiest voor een dierenthema, kunnen de acts een stukje uit the Lion King naspelen, het liedje Animals van Maroon 5 zingen, een (nep)konijn uit de hoed toveren of een sketch met dierengrapjes opvoeren. Voeg er gedurende de avond bijpassende thema spellen aan toe en jouw bonte avond is compleet. Hieronder hebben we een lijst met 20 thema’s opgesteld waar je uit kunt kiezen.
• Prinsen en prinsessen
• Dieren
• Films
• Ik hou van Holland
• Top 40
• Wat je later wilt worden
• Disco
• 1001 nacht
• Landen
• Halloween
• Superhelden
• Glitter en glamour
• Circus
• Barbie en Ken
• Carnaval
• James Bond
• Hawaï
• Flower power
• Kerstmis
• Disney
Als je eenmaal een thema hebt gekozen voor de bonte avond, is het de beurt aan de deelnemers om een act te verzinnen die binnen het thema past. Ze mogen ervoor kiezen om de act alleen te doen of in (kleine) groepjes.
Om te voorkomen dat meerdere deelnemers dezelfde act willen uitvoeren, kan de spelleider inventariseren wat iedere deelnemer van plan is om te doen tijdens de act. Soms zijn er deelnemers die niet goed weten wat ze voor act moeten doen. Een duwtje in de juiste richting kan hierbij goed helpen. Daarom hebben we een lijst opgesteld met 20 ideeën voor de acts.
1. Een lied zingen: de deelnemer kiest zijn favoriete lied en zingt deze voor het publiek.
2. Playbacken: de deelnemer kiest een lied en doet alsof hij het lied zingt met een show erbij.
3. Klein toneelstukje: meerdere deelnemers bedenken een klein toneelstukje.
4. Sketches: de deelnemer(s) bedenken meerdere grappen en maken hier een lopend verhaaltje van die ze voorlezen aan het publiek.
5. Goochelen: laat de deelnemers een goocheltruc voorbereiden die ze aan het publiek laten zien.
6. Dansen: de deelnemer(s) bereiden een dans voor in een dansstijl naar keuze.
7. Quiz: de deelnemer(s) bereiden een quiz met vragen voor die het publiek moet beantwoorden.
8. Abc’tje: de deelnemer(s) verzinnen een grappige woorden binnen het thema bij iedere letter van het alfabet.
9. Journaal nadoen: laat de deelnemers een stukje van een eigen bedacht journaal nadoen.
10. Maak een rap: de deelnemer maakt zijn eigen rap binnen het thema.
11. Maak een eigen lied: geen leuk bestaand lied gevonden? Maak je eigen!
12. Draag een gedicht voor: de deelnemer maakt een gedicht binnen het thema en leest deze voor.
13. Live een schilderij maken: zet een schilderdoek en verf klaar, en de deelnemer zijn creatief de vrije loop laten.
14. Raad het liedje: de deelnemer zet korte fragmenten van liedjes klaar en laat het publiek raden welke liedjes het zijn.
15. Raad de deelnemer: de deelnemer doet enkele andere deelnemers na en het publiek moet raden wie hij nadoet.
16. Wie is het?: de deelnemer doet enkele bekende karakters na en het publiek moet raden wie hij nadoet.
17. Poppenshow: de deelnemer maakt popsokjes en voert een show op.
18. Instrument bespelen: de deelnemer bespeelt een instrument naar keuze.
19. Synchroonzwemmen: twee deelnemers houden een blauwe doek vast en één of me andere deelnemers doen alsof ze synchroonzwemmen in het ‘water’.
20. Glowstick dansen: de deelnemer plakt glowsticks op zwarte kleding, doet de lampen uit en gaat dansen in het donker.
Zoals eerder uitgelegd kan je ervoor kiezen om de acts af te wisselen met spellen om de aandacht erbij te houden van het publiek. Hierdoor heb je een hele avond lang plezier en blijft het energieniveau op pijl gedurende de hele bonte avond. Hieronder vind je 21 ideeën voor spellen om de bonte avond mee af te wisselen.
1.
Dans aanleren: leer het publiek een korte dans aan. Deze kan later herhaald worden.
2. Limbo dansen: pak een stok of touw en laat iedereen een rondje limbo dansen.
3. Koekhappen: bereid een rij met koekjes voor en laat iedereen koekhappen.
4. Blikgooien: stapel 3 rijen met blikken op en laat het publiek gooien.
5. Appelhappen: pak een grote emmer met water en appels erin en laat de deelnemers appelhappen.
6. Estafette: stippel een klein parcours uit die alle deelnemers in teams moeten lopen.
7. De vloer is lava: de stoelen doen niet mee en iedereen moet zo snel mogelijk zijn voeten van de vloer af hebben.
8. Stoelendans: iedereen zet zijn stoel in een kring en de stoelendans kan beginnen!
9. Door fluisteren: één deelnemer zegt een zin, die door gefluisterd moet worden van deelnemer tot deelnemer. Zou hij aan het einde nog hetzelfde zijn?
10. Verstoppertje: iedereen verstopt zich en één deelnemer moet iedereen zoeken.
11. Omgekeerd verstoppertje: één deelnemer verstopt zich en de rest moet hem zoeken. Wie hem vindt, mag zich bij de verstoppende deelnemer aansluiten.
12. Commando pinkelen: de deelnemers volgende commando’s van de spelleider.
13. Galgje: de spelleider bedenkt een woord of zin en de deelnemers mogen letters raden om zo het woord te ontcijferen.
14. Lingo: alle deelnemers krijgen 1 minuut de tijd om zoveel mogelijk woorden met 5 letters op te schrijven die beginnen met een specifieke letter.
15. Wereld op zijn kop: de deelnemers doen precies het tegenovergestelde van de spelleider.
16. Follow the leader: de spelleider klapt een ritme en de deelnemers doen deze na.
17. Hoe laat is het?: de deelnemers mogen niet op de klok kijken en moeten op intuïtie in stilte opstaan wanneer zij denken dat er 1 minuut voorbij is.
18. Optellen: een deelnemer begint met het cijfer 1 en de andere deelnemers moeten de cijferreeks aanvullen. Als twee deelnemers tegelijk het volgende cijfer zeggen, zijn ze af.
19. Welke letter is het?: de deelnemers schrijven in tweetallen een letter bij de ander op de rug. De andere deelnemer moet raden welke letter het is.
20. Verhaal bedenken: een deelnemer begint het verhaal met een zin en andere deelnemers vullen elkaar aan door steeds een nieuwe zin te verzinnen.
21.
Oud Hollandse spelletjes: lees ons artikel over oud Hollandse spellen voor meer uitleg!
Tikspellen Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Item koppelen Lijstitem 1Balspellen Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Item koppelen Lijstitem 2Zoekspellen Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Item koppelen Lijstitem 3Groepsspellen Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Item koppelen Lijstitem 4Thema spellen Write a description for this list item and include information that will interest site visitors. For example, you may want to describe a team member's experience, what makes a product special, or a unique service that you offer.
Item LinkPopulaire spellen Write a description for this list item and include information that will interest site visitors. For example, you may want to describe a team member's experience, what makes a product special, or a unique service that you offer.
Item LinkNieuwe titel