Een leuk balspel wat zowel binnen als buiten gespeeld kan worden, is het populaire trefbal. Dit spel wordt gespeeld in twee teams die met meerdere zachte ballen proberen de spelers van de tegenpartij af te gooien. Het team wat als eerste iedereen van de tegenpartij heeft afgegooid, is de winnaar. Daarnaast kun je nog veel extra regels bedenken, waardoor er veel varianten op het spel bedacht zijn. Wijkie legt je alle spelregels en varianten van trefbal uit!
Als je de term dodgeball hoort zal dit je misschien niet zo bekend voorkomen, maar waarschijnlijk gaat er bij de term trefbal wel een belletje rinkelen. Makkelijk gezegd is dodgeball de Engelse benaming van het balspel wat in Nederland bekend staat als trefbal.
Dodgeball wordt over de hele wereld gespeeld, door kinderen en door volwassenen. Ieder land heeft zijn eigen variaties op het spel door middel van verschillende spelregels. In dit artikel leggen we de regels van trefbal uit zoals dit in Nederland gespeeld wordt.
Trefbal wordt gespeeld met twee teams van gelijke grootte in een afgezet speelveld, die elkaar proberen af te gooien met vijf ballen. Het makkelijkste is om trefbal te spelen in een gymzaal, waarbij je de buitenste lijnen kunt gebruiken die al op het veld afgedrukt staan. Als je het spel buiten wilt spelen, kun je pylonen gebruiken om het veld af te zetten.
Het speelveld wordt door het midden in tweeën gedeeld met aan iedere kant één team. Aan de achterzijde van iedere kant, wordt een extra vak gemaakt voor de afvallers van het team.
Volgens de officiële spelregels bestaat ieder team uit zes spelers, maar je kunt het spel ook met meer mensen spelen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Daarnaast is het handig om één iemand als scheidsrechter aan te wijzen, maar dit is niet verplicht.
Ieder team begint aan de achterlijn van zijn eigen grote vak en mag tijdens het spel niet in het vak van de tegenstander komen. De ballen worden in het midden van het veld gelegd en bij het startschot mogen beide teams de ballen proberen te pakken.
Als je een bal in je handen hebt, mag je er niet mee lopen. Je mag de bal wel naar een teamgenoot gooien of proberen om met de bal iemand van de tegenpartij af te gooien. Je gooit iemand af door de bal tegen de tegenstander aan te gooien. Als je eenmaal bent afgegooid, moet je in het achtervak gaan staan bij de tegenpartij. Vanaf het achtervak mag je ook proberen om spelers van de tegenpartij af te gooien. Lukt dit? Dan mag je weer terug naar je team in het grote vak.
Er zijn twee extra regels bij het gooien van ballen:
1. De bal mag niet tegen het hoofd gegooid worden
2. Een vangbal
Wanneer je de bal tegen het hoofd van de tegenstander gooit, telt de bal niet en mag de tegenstander in het veld blijven. Als de tegenstander jouw bal vangt, ben jij zelf af en moet je in het achtervak gaan staan. Een vangbal zorgt er ook voor dat een speler van het team die de bal heeft gevangen weer terug mag komen uit het achtervak. Gooi je dus een bal die gevangen wordt door de tegenpartij? Dan bel je zelf af en heeft de tegenpartij er weer een speler bij.
Het spel wordt gespeeld in twee delen van 15 minuten met een korte pauze van 5 minuten tussendoor. Het spel is afgelopen wanneer een van de teams geen enkele speler meer in het grote speelveld heeft staan en alle spelers in het achtervak staan. Dit team heeft de wedstrijd verloren. Het team dat wel nog spelers in het grote vak heeft staan, is het winnende team.
Om trefbal te kunnen spelen heb je niet veel nodig. Het enige wat je echt nodig hebt, zijn de zachte ballen om elkaar af te gooien. Daarnaast is het handig om pylonen te gebruiken om het speelveld af te zetten, als je het spel buiten wilt spelen. Tot slot kun je beiden teams een lintje geven met een andere kleur om een duidelijk overzicht te houden wie in welk team zit.
Er zijn veel trefbal varianten die het spel wat spannender kunnen maken als alle spelers de bestaande spelregels eenmaal goed snappen. Wijkie heeft een paar leuke trefbal varianten op een rijtje gezet.
Als je trefbal speelt, mag je normaal gezien de bal op geen enkele manier aanraken zonder af te zijn. Dat betekent dat je de bal ook niet mag afweren. Om het spel iets moeilijker te maken, kun je de regel instellen dat de bal alleen door de handen afgeweerd mag worden. Op deze manier wordt het lastiger om iemand af te gooien.
Een tweede trefbal variant is het gebruiken van verstopplekken. Bij deze trefbal variant plaats je objecten in het speelveld, zoals matten of gymkasten, waar de spelers zich achter kunnen verstoppen voor de tegenpartij.
Het spel wordt hierdoor spannender en leuker omdat de spelers ook afgegooid kunnen worden door spelers vanuit het achtervak. Op geen enkele plek is een speler dus volledig veilig.
De laatste trefbal variant wordt gespeeld met een dikke gym mat. Deze mat zet je op zijn zij omhoog en wordt vastgehouden door de spelers. Het doel van het spel is niet alleen om de spelers af te gooien, maar ook om de grote mat om te gooien.
Hoe minder spelers de tegenpartij heeft, hoe makkelijker het wordt om de mat om te gooien. Het spel is afgelopen wanneer alle spelers afgegooid zijn, of wanneer de grote mat omgegooid is.
Dodgeball komt oorspronkelijk uit Afrika, waar het spel al meer dan 200 jaar wordt gespeeld. Eerder werd dodgeball door de Afrikanen gespeeld met stenen en was het de bedoeling dat spelers de stenen zo hard mogelijk naar elkaar gooiden, erg gevaarlijk dus!
Gelukkig zijn de stenen nu vervangen door minder gevaarlijke objecten. Zo gebruiken ze in China zakjes gevuld met zand en in Europa gebruiken we zachte ballen om mee te gooien.
Tikspellen Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Item koppelen Lijstitem 1Balspellen Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Item koppelen Lijstitem 2Zoekspellen Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Item koppelen Lijstitem 3Groepsspellen Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Item koppelen Lijstitem 4Thema spellen Write a description for this list item and include information that will interest site visitors. For example, you may want to describe a team member's experience, what makes a product special, or a unique service that you offer.
Item LinkPopulaire spellen Write a description for this list item and include information that will interest site visitors. For example, you may want to describe a team member's experience, what makes a product special, or a unique service that you offer.
Item LinkNieuwe titel